HTML

Shitstorm a Nexus 7 felett is

2012.07.03. 20:57 n.g.

A shitstorm (szarvihar) egy lenyűgöző, angolszász területeken használatos szlengalakzat. A kifejezés, amely tömören a rossz események sorozatát jelenti, remekül modellezi a Google és a legnagyobb partnerei körül történő eseményeket. Épp csak betiltották a Galaxy Nexus forgalmazását a napokban, most a Nokia szállt rá a Nexus 7-re, de szerencsére a nejlonfonalon limbózó cég törekszik a földhözragadt megegyezéshez. Míg az Apple legszívesebben karóba húzná a Google-t és minden partnerét, amely komolyabb piaci versenyt generálhat, addig a Nokia feltehetően csupán az arra jogosult licenc-használati költségek behajtására törekszik. A feltételesen sértett szabadalom mellesleg a IEEE 802.11-es Wifi-szabvány, amely alkalmazása előtt sem az Asus, sem a Google nem kereste fel a Nokiát az engedélyek miatt. "Azoknak a cégeknek akik még nem licencelték a szabadalmainkat, egyszerűen csak meg kell keresniük minket és fel kell iratkozniuk az adott szabadalom engedélyéért" - Említette a Nokia szóvivője, így több mint valószínű, hogy a cég komolyabb szankciók nélkül szeretné megoldani a szituációt. Ennek ellenére az Asus nem szeretné kommentálni a finnek panaszát (még). Egy másik könnyen előforduló végkifejlet, hogy a Nokia minden eladott Nexus 7 után egy apró részesedésre tarthat igényt (ez már előfordult, amikor az Apple vesztett egy Nokia áltat kezdeményezett, hasonló szabadalmi perben pont egy éve). Ez önmagában nem lenne akkora gond, mint egy országos-kitiltás, amely igen erős bevételkiesésekhez vezethet, főleg akkor ha a Nexus 7 akkora haszonkulccsal dolgozna, mint például egy Apple termék. De nem így van. A Google táblagépe ugyanis nem fog nagy bevételeket termelni, nem is a közvetlen anyagi profittal szeretné megtöbbszörözni a NEX7 előállítási költségeit, így viszont a kisebb, Nokiának ítélt részesedés is fájdalmas lehet.

applepatent.JPG

Idevág még az is, hogy az Apple per-stratégiailag fontos szabadalmat kaszált be a nemrégiben: A mindennapokban használatos kétujjas gesztusok (nagyítás, forgatás) immáron az Apple szellemi tulajdonát képzik, de nyilvánvaló, hogy a szokásához híven, csak a számára fenyegetést jelentő cégek ellen fogja bevetni. A Motorola telekommunikációs divíziójának felvásárolása óta foglalkoztatja az eseményeket követő egyéneket, hogy vajon mikor veti be a céghez került több mint 17 ezer mobiltelefon-szabványt válaszcsapásként a Google, nem csak a saját hanem a főbb partnerek érdekeit megvédve. A napokban a Galaxy Nexus kitiltására reagált a főként Androidos közösség és a Google+-on, valamint a Twitteren is trendingelt a #BoycottApple hashtag. Ennek lényege, hogy minél intenzívebben lejárassák az Apple-t és felhívják a figyelmet a világ első számú IT-cégének utóbbi időben megtett szabadalmi és jogi lépéseire. Ahogy az várható volt, nem lett sikeres az akció, de mindenesetere volt egyfajta mozgolódás. Nemrégiben azt hihettük, hogy az Apple és a Samsung a megegyezések irányába húz, de több Samsung termék teljes államokbeli kitiltása inkább csak kerozin volt az erdőtűzre. Szinte biztos: Folyt. köv.

Update: Lucy Koh, a felettébb alapos és felkészült bírónő és Google hivatalos mumusa elutasította a Samsung-Google fellebbezését, emellett az Apple elkülönítette a kitiltáshoz szükséges 96 millió dollárját, így hivatalosan már nem lehet kapni a Galaxy Nexust az USA-ban. Örömre okot adó lehet viszont, hogy a 4.1-es Androiddal előre telepített Galaxy Nexus forgalmazása zavartalanul folytatódhat, a meglévő GNEX-ek OTA frissítésével sem sért törvényt a Google, nyilván addig amíg az Apple fel nem lép a készülék ellen. És ennek bekövetkezte biztosra vehető.tin-can-phone.jpg

12 komment

Címkék: google apple samsung per nokia szabadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://alkalminerd.blog.hu/api/trackback/id/tr784626577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila1234 2012.07.04. 11:55:19

First world problems.

Today05 2012.07.04. 12:23:54

OFF

@Attila1234: jaja, vagy ahogy haverom mondaná, white people problems :)

ON

a múltkori bírói ítélet viszont nagyon szimpi volt, nevetségesnek nevezte az egészet, és eldobta a pert a szemétbe, ahova való.

OkoskaTo:rp 2012.07.04. 13:00:24

Azért annak a szabadalmi ügyvivőnek/bírónak a számlájára is ránéznék, aki az Apple-nek megítélte a legutóbbi szabadalmakat.
Hogy a vezeték nélküli töltést már vagy ötven éve feltalálták, és nem Cupertinoban? Hogy mindenkinek így működik otthon az elektromos fogkeféje? Hogy az LG-nek már van készen vezeték nélküli mobiltöltője (pl. legutóbb a WCD-800), az Apple-nek pedig nincsen? Sebaj, övék az "elsőség".
Hasonlóképp az érintőképernyős egyujjas scrollozás. Mintha a tapiképernyőkön évtizedek óta nem létezne már drag/grab.

Izo 2012.07.04. 13:16:18

Ezen leginkább a politikusok tudnának segíteni azzal, hogy ezt az egész szabadalmi tébolyt kidobják a kukába. És ezzel el is mondtam mindent, miért fog így maradni...

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2012.07.04. 13:45:06

"A mindennapokban használatos kétujjas gesztusok immáron az Apple szellemi tulajdonát képzik"
namán látom, hogy jön az ápple, oszt beperelnek azért, mert éppen 2 ujjal ujjazom a szomszéd feleségét!mert nálam az a mindennap használatos kétujjas gesztus.(csak a szomszéd meg ne tudja)
Amúgy meg a legújabb tabletek már támogatják a 2nél több ujjas vezérlést (ha jól tudom) szóval az Apple bassza meg a "szabadalmát"!

vau · http://www.holdkomp.hu 2012.07.04. 13:53:19

A kerozin azért került bele, mert jól hangzik? Mert ugye öléggé szarul kis tüzelőanyag minden szempontból.

vau · http://www.holdkomp.hu 2012.07.04. 13:54:41

fogalmazásgátlót vettem be, szóval: szar tüzelőanyag.

szekőcei 2012.07.04. 14:06:16

Érdekes, hogy az eddigi Asus cuccok nem sértették ezt a bizonyos wifi-s szabadalmat... Se a többi Nexus készülék.
Hm. ^^

sanyix 2012.07.04. 14:07:39

majd az epl fanboyok megmondják hogy ezek mögött a szabadalmak mögött is mennyi kutatás és befektetés van (persze igaz is néhány esetben, csak nem az apple kutatta és fektetett bele, hanem csak lenyúlta és levédte :D )

n.g. · http://alkalminerd.blog.hu/ 2012.07.04. 14:36:23

@bertrollnok: Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy a fogalom kimaradt az Apple-lel kapcsolatos szabadalmi perekből. És szerintem nem véletlenül (insert teória here).

Pedig már mennyiszer hallhattuk, hogy az ilyen és hasonló perek ütőkártyája lesz. A legésszerűbb szempontja lehetne egy szabadalmaknak, de annyira groteszk az egész patent-war, hogy szerintem mindenki elfeledte.

n.g. · http://alkalminerd.blog.hu/ 2012.07.04. 14:39:49

@szekőcei: Lehet, hogy az ASUS mindig is fizette a licence-fee-t, de jelen esetben a Google felelőssége lett volna ezen költségek lebonyolítása.
süti beállítások módosítása