HTML

Osino fish-eye

2012.09.22. 15:07 n.g.

Ha egyes mobillal ellőtt képeinket látványát különlegességekkel ruháznánk fel, akkor általában szoftveres úton nyúlunk hozzá, lehet ez bármilyen platform, bármilyen fotómanipuláló alkalmazása. De az utánozhatatlan atmoszférát főként optikai úton tudjuk elérni és egyáltalán nem kell érte nagy összegeket kiadni. Két doboz cigaretta árából hozzájuthatunk például a Osino által gyártott halszem-optikához, melyet főként mobiltelefonokra tudunk felapplikálni.

fisheye_egesz.jpg

fisheye_macska.jpg

Körülbelül két hete döntöttem úgy, hogy bepróbálom ezt az apróságot, elég sok meglepetés ért végül. Egyáltalán nem számoltam azzal hogy a (jelenlegi árfolyamon) ~1400 forintos tétel minőségben ennyire megfelelő lesz. Azt hittem, hogy nagyon intenzív lesz a kromatikus abbráció és az általam feltételezett gyenge gyártási technológia miatt a képek tele lesznek homályos foltokkal. De nem kell aggódni, ezek a jelenségek nem léteznek, vagy alig észrevehetőek, a megfizetett át figyelembevétele mellett pedig csak pozitívan lehet hozzáállni ehhez az objektívhez.

fisheye_tea.jpg

A 180°-os látószög bullshit, ezt ne vegye be senki, ennél kevesebbet kapunk: Én olyan 160°-ra tippelnék. A fisheye egy aprócska, 3,5 centis kocka-dobozban jön, ami sérülékenynek tűnhet, de azon belül a lényeget körbeöleli egy műanyag tok, plusz az értékesítő egy buborékos, vastagfalú borítékban küldi ki a terméket. A felhelyezés kérdése már kényesebb, mindenképp fel kell ragasztanunk egy krómkarikát, mivel az objektív mágnessel tapad a helyére. Ebből a karikából négyet mellékel a gyártó. Kettő teljes karika, kettő olyan karika, melyből ki lett marva egy félkör, hogy a vakut ne árnyékoljuk le, ha nem használjuk épp a fisheye-t. A felpattintás gyerekjáték, kis helyreigazítással már fotózásra készen állunk. A mágnes relatíve erős. Normál körülmények mellett nem fog csak úgy lepottyanni az előtét. Sajnos (és ez a fisheye-tól független probléma) az én mobilom hátlapja íves, így akárhogy igazítom a lencsét mindig kilóg egy picit a képből. A legtöbb képi információt akkor nyerjük, ha 4:3-ban fotózunk, így nem croppol akkorát a körképből a mobilunk. És ha már itt tartunk, videózásnál nem muszáj SD-felbontásra butítanunk a minőséget, 16:9-ben is elég látványos, GoPro hangulatott idéző videókat tudunk rögzíteni. Makrófotókat lőni külön élvezet a lencsével. Már majdnem a hozzáért az optikához a fontózni kívánt tárgy, de még mindig fókusztartományon belül volt.

fisheye_ongyujto.jpg

A lencserendszer védelme érdekében kapunk egy frontkupakot, valamint egy fém-hátlapot, amiben elrejtettek még egy mágnest, nem csak azért, hogy fokozzák a tartást, hanem így egyből a helyére pattan a hátlap. Úgy képzeljük el, mint a smartcovert az iPad-nél. Erre még felkerült egy nejlonzsineg, így kulcstartóként is megoldható a hurcolása, de én ezt inkább passzolom. Jó az simán zsebre vágva is. Aki tehát fillérekért szeretné feldobni a fotóit egy olyan eszközzel, mely mindig nála lehet, annak ez egy remek alternatíva. Ezen felül egyre több hasonló megoldás létezik: Nagylátószög-, tele- és makrólencse, sőt újabban polárszűrő is a rendelkezésünkre állhat.

1 komment

Címkék: telefon fotó objektív iphone halszem optika andorid fisheye instagram előtét

A bejegyzés trackback címe:

https://alkalminerd.blog.hu/api/trackback/id/tr844795957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt Molnár 2013.04.08. 22:14:48

Én körülbelül 1 hónapja vettem egy ugyanilyen halszemet, azonban az a kis matrica melyet a telefonra kell ragasztani kemény 1 estét bírt majd leesett, pedig korrektül fel volt rakva.
Olyan kérdésem lenne,hogy lehet-e valahol beszerezni ilyen matricát vagy esetleg valami mással helyettesíteni lehetne-e?
süti beállítások módosítása