HTML

Google I/O - Jelly Bean és Nexus 7

2012.06.27. 22:05 n.g.

Ejtsd: Gúgöl áj-ó. A monstrumcégek a júniusi papírforma szerint tartották meg az annuális, főként a fejlesztőknek, majd a konzumer-rétegnek célzott prezentációit. Nyitott az Apple az iOS 6-tal és az új MacBook-garnitúrával, folytatta a Microsoft a Surface-szel és a WP8-tel végül a hónapot a Google zárja a többnapos-többszálas rendezvényével és élő YouTube-streammel. Na, végül csak nem sikerült titokban tartani az event egyik tartóoszlopát, a Nexus 7-et, jobban mondva annak kinézetét. Pár napja már kiszivárgott, aztán ma, még a rendezvény előtt pár órával az alábbi képet lehetett kifejteni a Google Play oldalának kódjaiból:

nexus7.JPG

Egyértelmű a dizájn-irányelv. A legcélszerűbb megoldással éltek az Asusnál és egyszerűen a Galaxy Nexus formavilágát és dizájnelemeit ültették az táblagépbe. A hivatalos specifikáció-ív 1280 × 800-as felbontásról, négymagos Tegra 3 SoC, 12 magos GPU-ról valamint 1GB RAM-ról árulkodik. 1,2 megapixeles előlapi kamera mellé nem társul point-to-shoot kamera. Dealbreaker lehet, hogy az NFC-kívül nincs más adatkommunikációs lehetőség, tehát vagy a telefonunkról osztjuk meg a netet a készülékre, vagy WiFi-s limitációkra kényszerülünk. A nyolc gigabájtos verzióért $199-t és tizenhat gigabájtos verzióért pedig $249-t kell elkülönítenünk. Ezek az árak igen jutányosak, még akkor is, ha figyelembe vesszük az telekommunikációs modulok hiányát, sőt ebből lejön 25 dolláros ajándék egyenleg, melyet a Google Play-en használhatunk fel. Masszív vas, kompakt táblagép, letisztult kialakítással és a legfrissebb rendszerrel, azaz 4.1-es Androiddal.

Tehát a Jelly Bean: Az ICS-hez hasonlóan univerzális rendszer, dizájnban minimális módosításokkal. Hangsúlyos szempont volt a UI/UX optimalizálása. Project Butter névre hallgat az új UI-fejlesztés, mely megtöbbszörözi a framerate értékeket azonos teljesítmény mellett. Ezt bemutatva bevontak egy RED-kamerát is és lassított felvételeken szemléltették az progressziót. Fontos plusz a offline-tollbamondás, tehát a Google a hangalapú bevitelhez szükséges, távoli adatokat összetömörítette és rendszerbe integrálta. Bár kétlem, hogy a közép-európaiakat ez nagyon megfogja, nyugatabbra ez egy komoly szempont: Nincs adatforgalom emésztés, ha például vezetés közben felmondjuk egy üzenet tartalmát, immáron ez a telefonunkban történik. Jön a Google Now is, amely egy öntudatos alkalmazás, többnyire lokalizáción, személyes információkon és a Google Calendarba felvitt beosztásaink alapján üzemel. Jópofa, szórványosan hasznos is tud lenni.

Minimálisan ugyan, de változott a home-screen, azon belül is a tartalomelrendezés. Jóval intuitívabb a widget-ikon elrendezés, maguktól is képesek felsorakozni. Gatyába rázták a notification-tray-t, azaz az értesítési-tálcát is: Interaktívak lettek az értesítési bejegyzések, különböző kisebb-nagyobb akciókat hajthatunk végre, úgy, hogy az alkalmazást el sem indítjuk. Például egyes Google+ értesítéseket "pluszegyezhetünk" közvetlenül a notifikáció megtekintése után. Nyúlnak az értesítések, vagyis az említett akciókat az értesítés lenyitásával érhetjük el, nem csap át az egész fejetlenségbe. Felhasználói és fejlesztői szempontból is nagy előrelépés az Smart-app támogatás a 4.1-ben: Az alkalmazások frissítésekor nem tölti le újra a teljes appot a rendszer, ami főként a  kisebb bugfix-ek, apróbb módosítások érdekében tesz jót. Véglegesítik a Google Chrome-ot, kilép tehát a béta-állapotból és ezt megfejelve rendszerszintű böngészője lett a Jelly Beannek. Jön emellett az új Google+ alkalmazás táblagépre és frissül a mobilos, mely eszeveszett jól néz ki (jön iPad-re is, szemléltették is).

Remek update éri a kamerát is. A képeket a lehető leggyorsabban tudjuk visszanézni, ehhez csupán egy oldalirányú swype kell. Úgy képzeljük el, mintha a kamera előképe is egy fotó lenne (mindig a legelső) és oldalra görgetve a korábban elkattintott képeket tallózhatjuk, ugyanígy vissza is térhetünk a kamerához. Google Play tartalomszolgáltatása is bővül, amit mi a nemzetközi szerzői jogok kuszasága miatt mi nem tapasztalhatunk meg. Sorozataink egyes epizódjait külön-külön is meg tudjuk vásárolni a teljes évadok helyett. Magazinokra is fel tudunk már iratkozni és igen igényes módon tudjuk azokat átnyálazni. Google Play-hez kapcsolódó statisztikák szerint az alkalmazások száma átlépte a 600 ezret és ezeket összesen 20 milliárdszor telepítették. Utóbbi impresszív szám, decemberben ez még csak a felénél járt.

Az új rendszer Július közepén válik nyílttá, és ekkor is kezdi meg a Google a referenciakészülékeire a Nexus S-re, a Xoomra valamint a Galaxy Nexusra over-the-air frissíteni. A Nexus 7 értelemszerűen már JB-vel vásárolható. Az Android tör előre, legalább is nagyon úgy tűnik. Az I/O-t lenyűgöző számokkal nyitották. Tavaly ilyenkor 100 millió Android készülék eladásáról számolt be a Google, most, egy évvel később a szám már 500 millió!

Érdekesség, a végére, hogy kivételesen jól jártak azok, akik végül 450-550 dollárért vásároltak jegyek, majd részt vettek az első előadáson, mivel ezek a fejlesztők egy Galaxy Nexusszal egy Nexus 7-nel, valamint egy otthoni,  multimédia-megosztásos platformmal, a Nexus Q-val távozhatnak. Ez körülbelül 900 dollárt jelent összesen.

Szólj hozzá!

Címkék: google mobil okostelefon android bean io tablet jelly 4.1

A bejegyzés trackback címe:

https://alkalminerd.blog.hu/api/trackback/id/tr694615221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása