HTML

iPhone 5 - Az Apple egy éve Jobs nélkül

2012.09.14. 23:28 n.g.

Valójában nem akartam beszámolni a két napja (vagyis már hónapokkal ezelőtt) leleplezett új iPhone-ról, megtette azt már minden tematikus blog, portál. Azonban sikerült belefutnom egy remek nézőpont-kifejtésre a BBC News oldalán. Érdemes figyelembe venni azt, hogy a cikk 11-én, a keynote előtti napon íródott, mert így még érdekesebb.

A cikket nem a BBC munkatársa, hanem a BBC felkérésére a Newsweek amerikai újságírója írta, a maga provokatív (!) hangnemében. Dan Lyons volt az a figura, aki 2006-ban létrehozta a "Fake Jobs" blogot, ahol Steve Jobs-ként publikálta véleményét. 2011 elején viszont abbahagyta erkölcsi okokból, ugyanis ekkor derült ki, hogy Jobs állapota súlyosbodik.

"Valahonnan fentről hallom Steve ordibálását.

[...]

Ezen a héten jelentik be az iPhone 5-öt. Ezzel mindenki tisztában van, sőt annyi szivárgás történt, hogy még azt is tudja mindenki, hogy pontosan milyen lesz. Úgy fog kinézni, mint az előző kettő iPhone, csak vékonyabb és magasabb lesz, frissítik a belsőségeket és az operációs rendszert.

Ha mindez igaz, akkor szerintem Steve nem lenne boldog. Már eleve a szivárgások miatt felforrna, Steve szerette meglepni a közönséget.

Tényleg ez a legtöbb amit elvárhatunk a világ leginnovatívabb cégétől? Ez a hatodik iPhone, de a felhasználói felület közel azonos 2007 óta. Az iPhone 4 és 4S kinézete is teljesen azonos volt.

Namármost, két évük volt újravázolni az iPhone-t, de az Apple tulajdonában lévő dizájner, Jonathan Ive csupán kicserélte 3,5 hüvelykes, apró kijelzőt egy 4 hüvelykes, kevésbé apró kijelzőre? Húha, mégis hogy van szabadidőd, Jony?

Ez történik, ha egy cég túl fukar, ahhoz a fejlesztésbe és a kutatásba (R&D-be) invesztáljon. Tudtátok, hogy az Apple sokkal kevesebbet költ az R&D-re, mint a vetélytársak? Alig 2%-át a bevételnek, míg a Microsoft és a Google egyartánt 14%-ot fordít erre.

[...]

Annak ellenére, hogy a cég az innovációról pofázik állandóan, most mégis az Apple lett az aki másol, ráadásul nem valami jól. Miért lesz nagyobb az iPhone? Hogy versenyképes legyen a felsőkategóriás Android készülékkekel szemben.

A probléma, hogy a megnövekedett kijelzője nem nyújt komolyabb hasznot, mint a régi iPhone-ok képernyője. Rosszabb, nevetségesen is néz ki.

Apple már a tabletszegmensben is másol. Jobs egyszer kijelentette, hogy az iPad 9,7"-es kijelzője a teljesen tökéletes méretet képviseli, és a kisebb képernyőknek nem lenne értelme. Aztán jött az Androidos siker, az olyan 7"-es táblegépekkel, mint a Kindle Fire valamint a Nexus 7. Erre állítólag az Apple októberben jelenti be a saját, kisebb iPad-jét.

Miről tudnék még panaszkodni?

Hmm, Siri még mindig nem működik, a gyakran pletykált Apple TV nem létezik jelenleg, feltehetően mert a médiacégek nem fogják engedni, hogy az Apple átvegye a hatalmat a saját üzletükön.

A legutóbbi Apple reklámok olyan szörnyűek voltak, hogy a cég levette őket a YouTube-ról. Az Apple kiskereskedelmi részlegét frissen irányító fickó leépítéseket tervezett, hogy felpumpálja a profitot, de ebből végül kihátrált amikor rámutattak a tényre: Ez hülyeség lett volna.

A nagy, egymilliárd dolláros szabadalmi "győzelem" a Samsung felett az Apple-t egy zsarnoknak tüntette fel, valamint megnövelte az érdeklődést a Samsung készülékei felé.

Előző hónapban a 4,8 hüvelykes Samsung Galaxy S3-ból több fogyott amerikában, mint az iPhone 4S-ből. Ez volt az első alkalom, hogy bármilyen egyéb okostelefon túlszárnyalta az iPhone-t az államokban valaha.

[...]

Autós analógiával élve, hat éve az iPhone volt a luxus BMW vagy Porsche. Ma csupán egy Toyota Camry. Biztonságos, megbízható, unalmas. Az autó amit az anyukád is vezet. Az autó ami annyira népszerű, hogy a készítője nem piszkálja meg a meglévő formulát.

Az Apple már kevésbé érdekelt abban, hogy lenyűgözze az embereket, ehelyett a meglévő felállásból feji ki a profitot. Na ez az, amiben csodálatosan teljesít Cook.

[...]

Az Apple-nek több mint 100 milliárd dollár költőpénze van, a piaci értéke pedig 632 milliárd dollár, amivel a világ legnagyobb cége lett, az Egyesült Államok történelmében nem volt ekkora értékkel bíró cég.

Nagyon jó dolog Apple részvényesnek lenni, de ha vásárlóról van szó, akkor kit érdekel a dolog? A termékek tekintetében az Apple valami olyan lett, ami sosem: Unalmas.

Valahonnan fentről hallom Steve ordibálását."

Teljes cikk, eredeti nyelven.

Az autós példa az egyik legjobb pár sor, amit valaha tech-site-on olvastam. Sok helyen vitatható Lyons írása, de nagyjából egyet értek vele. A fickó 2006 óta a lehető legszorosabban követi és számol be az Apple-ről így bizony van viszonyítási alapja és nem csak a levegőbe beszél. Valóban kicsit lazán vesszük az "innováció" szó jelentését mostanság.

A végén egy kérdést vetnék fel: Vajon mégis mit láthattunk volna a szerdai keynote-on, ha az fejlesztésekre szánt 2% helyett az Apple is 14%-ot használna fel? Szerintem nem csak színes karpereceket az új iPod Touch-hoz.

Szólj hozzá!

Címkék: microsoft google apple samsung iphone 5 elemzés 6 android ios

A bejegyzés trackback címe:

https://alkalminerd.blog.hu/api/trackback/id/tr814778073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása