HTML

Telhetetlen Apple

2012.09.23. 08:10 n.g.

Pénteken az új iPhone megjelenése akkora árnyákot vetett, hogy észre sem vettük a háttérben folytatódó az Apple vs. Samsung ügyet. Augusztusban rekordösszegű, egy milliárd dolláros büntetést vasalt be a Samsungtól a bíróság az Apple számára. Úgy tűnik ez nem csillapította az amerikai cég szomját és további közel 707 millió dollárt és 26 különböző Samsung okostelefon és három tablet kitiltását követeli. Az erre vonatkozó indítványt az Apple személyesen Lucy Koh-nak adta át (meglepő?). Tételesen: 400 millió a dizájn jogsértésért, 135 millió szabadalomsértések miatt, és ezt megfejelve még 171 millió „kiegészítő kártérítésként”. Az Apple szerint a Samsung tudatosan és szándékosan követte el a szabadalomsértéseket, hogy magasabb piaci részesedésre tegyen szert. A Samsung ügyvédei ellenben a múlt hónap ítéletét szeretnék egy új tárgyaláson kétségbe vonni, szerintük ugyanis az ítélkezési folyamat túl tömör volt egy ilyen komplex ügyben.

Ezek a száraz tények, és most jön az én véleményem. Az Apple egy olyan cég volt, mely büszkén lopkodott össze innen-onnan. És ezt nyugodtan vonjuk kétségbe, vagy kezdjük el megmagyarázni, de ezt bizony a cég feje, az IT-világ Krisnája jelentette ki a kilencvenes években. Egyáltalán nem állok a Samsung védelmébe sem, mivel valóban voltak igen decens átemelések az iOS-ből, dizájnban, így-úgy. De azt már sokallom, amikor egy olyan készülék torkának ugrik az Apple, mint például a Galaxy Nexus, mely nyomokban sem hasonlítható bármilyen Apple termékre, ipari formatervben, szoftver UI-ban, sehogy.

Ha már mindenáron rekordbüntetésekre hajt az Apple (amely végső soron aprópénzt jelentene a cégnek), akkor ezeket a behajtott összegeket legalább ajánlja fel jótékonyságra. Pofátlannak tartom, hogy mikor Jobs visszatért az Apple élére, az első lépései közt volt a jótékonysági alap teljes felszámolása és azóta (egyetlen kivétellel) a cég egy petákot nem is költött a kevésbé szerencsések megsegítésére. A világ egyik legnagyobb tőkéjével rendelkező cégéről beszélünk. Ennél már csak az pofátlanabb, amikor a fejlődő országokról szóló bejátszásokat adnak le a keynote-on, például olyan Indiai iskolákról, ahol még tiszta ivóvíz és rendes áramellátás sincs. Persze, ezeken a helyeken az iPad miatt lesz progresszív az oktatás, és ezt képesek olyan hatásvadász módon tálalni, hogy a lelkiismeretes Apple-user elmorzsol egy könnycseppet, és szalutál a kedvenc cége előtt, hiszen, mi ez ha nem az igazi adakozás. Csak tavaly 14 milliárd dollár tiszta profitot termelt az Apple és ebből csak 2×50 millió dollár ment jótékonyságra, februárban, tehát Jobs halála után hónapokkal.

De végsősoron az Apple csak egy zsarnoknak tűnik így, amely egyre több botlással és minimalizált innovációba fektetett összeggel is képes a rekordprofitok előállítására. A termékek még szimpatikusak, a cég egyre kevésbé.

Szólj hozzá!

Címkék: apple samsung iphone jótékonyság android ipad ios

A bejegyzés trackback címe:

https://alkalminerd.blog.hu/api/trackback/id/tr874796842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása