HTML

Nexus, Nexus, Nexus és Android

2012.10.29. 19:43 n.g.

A mára tervezett Google-eseményt sztornózta a cég a Sandy-hurrikán miatt, biztonsági és technikai kockázatok sorozatát jelentette volna, ha mégis megrendezésre kerül. Sebaj, a cég meghívta a The Verge-öt, hogy hivatalos kereteken belül bemutassák az új Nexus felhozatalt. Személy szerint én nem számítottam nagy durranásokra, így pozitívan csalódtam. Kezdjük az új mobillal.

Nexus 4

Egyértelműen a Galaxy Nexus dizájnelméletét vette át, kevésbé hajlított üveggel, de hasonló ívekkel. Vékony, elöl-hátul Gorilla Glass II-vel. Szerencsére a főhadiszálláson demózott készülék hátlapja már hanyagolta a korábban kiszivárgott fotókon látható, leginkább diszkógömb textúráját idéző felfestést, ami egyenesen beleszart a telefon minimalista irányelvébe. A 8 megapixeles, Sony-érzékelővel ellátott kamera köré indokolt keret valamiért a villanó köré települt, ami fura, az elcseszett kínai koppintások jutnak róla eszembe. Összességében nem csúnyább, de nem is szebb a Galaxy Nexusnál, nem kirívó, mégis egyértelműen felismertető készülék lesz.

nexus4.jpg

Nem a dizájn a fő erénye, viszont hardverben abszolút felső kategória, a Google szerint a piac leggyorsabb SoC-je került a telefonba. Elnézve milyen készülékbe került, vagy fog kerülni, azt hiszem hihetünk nekik. Tehát Snapdragon S4, négy mag, egyenként 1,5 GHz-en, 2 GB RAM, Wi-Fi 802.11b/g/n, NFC. A kijelző szintén masszív: 4,7”-es, 1280 × 768-as (320 ppi) IPS panel. A technológia magától értetődő volt hiszen LG-telefonról van szó. Az adatkommunikáció már egy érzékeny pont. HSDPA+ található a Nexus 4-ben, ami kevésbé fejlett és gyors adatátviteli protokoll mint az LTE, viszont akkumulátort sokkal inkább kímélő megoldás. Utóbbi egy komolyabb, 2100 mAh-ás energiaforrás lesz, ami körülbelül 10 órányi, megszakítás nélküli beszélgetésre elegendő. A készülékhez jár egy vezeték nélküli indukciós töltő-dokkoló is, ami belsős LG fejlesztés.

A legnagyobb dealmaker mégis az (amerikai) kártyafüggetlen ár. 299 dollárért a 8GB-os, 349 dollárért 16GB-os Nexus 4-et lehet kapni. Utóbbi pontosan fele annyi, mint a 16GB-os iPhone 5.

Nexus 10

Amíg az Apple most száll be a 7 hüvelykes tablet-iparba, addig a Google most csatlakozik a 10”-es táblagépével a nagyobb táblagépek piacába. A kütyü nagyon vékony, nagyon íves, karakteres a káva, de sajnos az összkép tekintetében szintén nem a prémium kategória juthat először az eszünkbe. Pedig az. A legnagyobb előrelépés a kijelző (nem csak az Androidos tabletek, hanem a teljes táblagép-piacon). 10 hüvelyken elterülő 2560 × 1600-os felbontás 300 ppi-t eredményez, ami jócskán az új, retina-kijelzős iPad-ekre ver. Itt viszont csak két, nagyon erős magról beszélünk, a CPU-t illetően. A Samsung a beszállító így érthető, hogy egy Exynos-processzor a gép lelke, melyhez egy négymagos, Mali T604 GPU párosul. 5 megapixeles, vakuval szerelt kamera hátul, elöl pedig egy 1.9 megapixeles érzékelő szolgálja ki az tabletektől elvárt, visszafogott photográfiai igényeket. Az akkumulátor 9000 mAh-ás, ez 9 óra HD felbontású videóanyag megszakítattlan videólejátszásra lesz elég. A hátlap ugyan műanyag, de ez cserébe összesen 604 grammos összsúlyt eredményez. Két NFC chip (elöl-hátul), micro HDMI-output, stereo-hangszóró. 16, valamint 32 GB-os verzióban lesz elérhető, 399 dollárért, valamint 499 dollárért.

nexus10.jpg

Nexus 7

Az új generáció még nem indokolt, nem frissítésről, hanem a Nexus 7-garnitúra kiegészítéséről beszélhetünk: Az új Nexus 7-ben hardveres újítás nincs, ellenben 32GB-os belső tárhellyel jelenik meg és emellett lesz HSPA+, így elrugaszkodhatunk a wifi-s hálózatok mellől. Ezért 299 dollárt kell fizetnünk.

Android 4.2

Én még mindig úgy érzem, hogy a Google elsieti a főverziók kiadását. Egy éve jelent meg az ICS, ami épp csak most kezd el elterjedni az Androidos piacon, de azóta van már egy Jelly Bean és most pedig egy Android 4.2 is. A Google nem becézte az új rendszert, egyszerűen 4.2-ként hivatkozott rá. A fent említett készülékeken már gyárilag a legfrissebb rendszer lesz elérhető.

Az újdonságok listája a teljesség igénye nélkül:

  • Swype-szerű gesztusokkal történő szövegbevitel a billenytűzteten.

  • Gömb-panorána funkció, mellyel Google StreerView-hoz hasonló panorámákat készíthetünk, egyszerűen, látványosan.

  • Több, görgethető lezáróképernyőnk lesz, hogy widgeteket tudjunk elhelyezni közvetlenül rajtuk.

  • Fejlődött a szétnyújtható-notifikációk mechanizmusa.

  • Daydream-képernyővédő.

  • Fejlődött Google Now.

  • Kisegítő-lehetőségek komoly fejlődése, főként látássérültek számára.

  • Miracast technológia támogatása, mellyel vezeték nélkül tudunk képernyőt tükrözni és multimédiás tartalmakat kivetíteni.

  • A notification-bar kétujjas lehúzása esetén egy gyors-beallításokat tartalmazó kapcsolótáblát tudunk elétni.

  • Multiuser felhasználás, tehát a készülékünkön (tabletünkön) több felhasználó közt váltogathatunk, hasonlóan mint az asztali rendszereken.

Érdemes megnézni a The Verge velős és igényes videóját, melyben az új Nexus készülékbe és a  legfrissebb rendszerbe nyerhetünk betekintést:

Szólj hozzá!

Címkék: google videó 4 7 10 android 4.2 nexus verge

A bejegyzés trackback címe:

https://alkalminerd.blog.hu/api/trackback/id/tr674877733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása