HTML

Surface

2012.06.19. 23:38 n.g.

Erre a névre hallgat a frissen bemutatott Microsoft-tablet. Nem ismeretlen a brand, a Surface 2007 környékén lett köztudatba iktatva, ekkortájt jelentette be az okosasztalt, ami elég gyenge lábakon állt (hah). Az ötlet jó lett volna, de az ára még a tehetősebbet is elrettentette. Egy ilyen „felület” 10 ezer dollárról indult, ami a home-entertainment bizniszben teljesen esélytelen, a tehetősebb vállalkozók és különböző cégek pedig csak presztizs-eszköznek vásárolták meg. Ezt a projektet végül a Microsoft átnevezte PixelSense-re, ezért is bátorkodott a tegnap bemutatott, saját gyártású tabletét Surface-nek elnevezni. Várható volt, hogy a third-party kizárásával is készül Windows 8-as tablet, de a szaksajtó csak múlthét pénteken szórta ki a meghívókat a titokzatos eseményre. Nem árulták el tematikát (sőt, a helyszínt sem), ment is a találgatás, hogy mi lesz a prezentáción, végül azért mellbevágó meglepetéseket nem kaptunk.

surface.JPG

Itt is marad a korábban, Windows 8-nál felállított koncepció. Két változatban lesz elérhető a tablet. A sima Windows Surface az ARM-architektúrára optimalizált Windows RT-t használja majd, amely mellőzi a hagyományos Windows-nézetet, csakis a Metro UI lesz elérhető. Tegra 3 SoC ketyeg majd benne. Aztán ott lesz a Intel alapú Pro-változat, ami a teljes értékű Windows 8-at futtatja, és nyilvánvalóan a professzionálisabb rétegre lövi a terméket a Microsoft. Masszív, hiszen itt már az Core i5-ös Ivy Bridge van a ház alatt, ami a legfrissebb MacBook Pro-t is hajtja. Különbséget tehetünk a fedélzeti tárhelyben is: A sima 32 és 64GB-os, míg a Pro 64 és 128GB-os változatokban érhető majd, előbbit microSD-vel, utóbbit microSDXC-vel terjeszthetjük tovább. A kijelző sima 1280×720 a Surface esetében, a Surface Pro viszont már 1920×1080 pixelszámú megjelenítőt kap. Mindkettő azonos kasztnit kap, van előlapi kamera és videokimenet. Kiemelendő, hogy a Pro kompatibilis lesz stylusszal is, tehát a szabad-kezes bevitel könnyíthető lesz a drágább kivitelben.

Na, ez az a pont, ahol meg kell említenem: Nem akartam a gépet az iPad-hez hasonlítani, de fájdalmas a hasonlóság az Apple lepeltokja és a Microsoft által bemutatott védőtokok közt. Mágnessel pattan a gépházhoz, csakis a kijelzőt védi, felettébb ocsmány színekben elérhető. Viszont okos döntés volt ezt az ötletet szétszedni, majd tovább fejleszteni: Touch valamint egy Type Coverre lettek elkeresztelve. Látszólag mindkettő csupán egy tok, viszont az előbbin lesz egy multitouch-touchpad, utóbbin pedig a touchpad mellett egy fizikai (nem érintőgombos), vékonyka billentyűzet. Árról és megjelenésről nincs információ, de sokan feltételezik, hogy az olcsóbb az iPad versenytársa lesz, a drágább Surface pedig a borsosabb ultrabookok árfekvésében landol majd.

surfacecover.jpg

Ahogy már írtam, nem volt nagy meglepetés. Mármint a Microsoft megpróbálta a lehető legtovább eltitkolni a rendezvényt, hype-ot gerjeszteni, de ki nem látta előre, hogy egy cég, amelynél már egy éve nem pörög más, mint egy tabletre is optimalizált OS, egy saját tabletet fog bejelenteni. Az szinte biztosan kijelenthető, hogy nem lesz egy iPad-killer, de én még azt is kétlem, hogy akár igazán sikeres is lesz majd. Ha a Microsoft kizárja a third-party-t a játékból, akkor az kisebb-nagyobb buktát jelent. Legalábbis erre kényelmetlenül sok példa fordult elő a közelmúltban. 2002-ben kiadott TabletPC-jük siralmasan teljesített, ott a fent említett PixelSense, a Zune, ami az iPod Microsoftos megfelelője volt, ott a Microsoft Kin One és Kin Two, amely az iPhone és a Blackberry kihívója arat volna lenni (viszont kőkemény ellenpéldának felhozható az Xbox 360). Csak ne legyem igazam és végre törje meg a sort. Ha a Microsoft marketingcsapata ilyen produkciós értékkel bíró reklámokat dobál ki, akkor talán van egy halovány esély erre.

Note: A reklámot több mint másfél millióan látták, körülbelül 20 óra alatt, az Apple YouTube csatornáján, a három hónappal ezelőtt feltöltött iPad launchvideót pedig 370 ezren. A marketing tehát tényleg jó ösvényen battyog eddig. Meglátjuk.

Update: A Microsoft újabb 'titokzatos' Windows Phone-rendezvényt szervezett holnapra. Borítékolhatjuk, hogy az Apolloról lesz szó.

4 komment

Címkék: microsoft windows 8 tablet surface ultrabook

A bejegyzés trackback címe:

https://alkalminerd.blog.hu/api/trackback/id/tr734599374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alwares 2012.06.20. 00:01:13

A Zune egy nagyon jó dolog volt, egy tanulmány lényegében (ott is elkéstek), abból lett a Windows Phone (már 2007-ben nagyon dícsérték a Zune OS-t, ha nem tökölnek ennyit és 1-1.5 éven belül kihozzák, mondjuk 2009 elején, sok minden máshogy alkulhatott volna).
A third-party kizáráson el nem tudom képzelni mire gondoltál. A Win8-al kicsit léptek a zárt rendszerek irányába, de még nagyon messze van az IOS szint.

n.g. · http://alkalminerd.blog.hu/ 2012.06.20. 01:08:04

@Alwares: Hardverkomponensú third-party-ra gondoltam. Nincs külsős brand, amely saját tabletjeként forgalmazza. Arra viszont kíváncsi lennék hol gyártják, melyik cég gyárában.

Én nagyon szeretném, hogy sikeres legyen. Jó lenne megfigyelni, hogy valaki végre megtöri az iPad-diktatúrát.

Nem csak a Zune HD volt nagyon jó, nekem nagyon tetszett a Kin is. Windows CE alapú, gondosan összerakott social-orientáltságú rendszer, mindkét telón teljes fizikai qwerty-vel, meg nem nevezve a Sharp gyártósorairól, patent kis hardverrel. Rövid pályafutása 500 darabot vittek a két telefonból összesen, ami a gadget-univerzum toplistás bukása. :D

Alwares 2012.06.20. 03:44:19

@n.g.: A Kin teljesen el volt tolva. Eléggé félkész rendszerrel jött ki és ráadásul a fiatalokat, azon belül is a tinédzsereket célozták meg, az olcsó de prémium előfizetéses mobilokkal. Gondolom marketing se volt semmi se mögötte. De szvsz amögül is kb az MS húzta ki a szőnyeget, úton volt a WP.

n.g. · http://alkalminerd.blog.hu/ 2012.06.20. 11:46:01

@Alwares: Viszont a WP árnyékában valóban nonszensz kezdeményezés volt. Inkább koncentrált volna egy belsős hardverre a WP-hez.

Szerencséje az volt, hogy nem halmozott túl nagy készleteket, így a deficit sem volt akkora, mint egy ilyen jellegű bukástól elvárnánk.
süti beállítások módosítása